12 000 Ft feletti vásárlás esetén - AJÁNDÉK FUN CUP 🎁

A méhnyak magasságának mérése

méhnyak

Manapság már számos menstruációs eszköz érhető el a piacon, amelyek közül mindenki kényelme és belátása szerint használhatja a számára legmegfelelőbbet. Az utóbbi években egyre nagyobb ismeretségre tesz szert az intimkehely, ami kiváltja az eldobható tamponokat, betéteket, és eddig talán sokak számára ismeretlen utakat nyitott, mind a spórolás, mind a környezetvédelem szempontjából. Ám ahány gyártó, annyi féle kialakítású, formájú és méretű menstruációs kehely létezik. Ez pedig – a bőség zavara mellet – felveti az egyik legfontosabb kérdést: melyik Az Igazi?

Hogyan válasszunk?

Bárki megtalálhatja a tökéletes kelyhet, ami maximálisan kiszolgálja a menstruációja során. Rengeteg tanács és útmutató található már, ami alapján kiválaszthatjuk azt az egyet, ami akár a következő 10 évben kíséri majd el. Szempont lehet az ár, az elérhetőség, a gyártó, illetve az általa biztosított garancia, és végül, de nem utolsó sorban mi magunk is.

Biológiánkból adódóan nincs két egyforma nő két egyforma hüvellyel, ezért fontos szem előtt tartani a testünk egyedi igényeit és felépítését ahhoz, hogy a tökéletes társat megtaláljuk.

Egy kis anatómia

A hüvelyünk – nagyon leegyszerűsítve – egy izmos falú, nyálkahártyával bélelt üreges tömlő. Kifelé folyamatos összeköttetésben áll a külvilággal, a méh felé pedig a felülről benyúló méhnyakon, és annak közepén található méhszájon át van biztosítva az összeköttetés. Ezek tehát nem zárt utakat jelentenek.

A hüvely hossza mindenkinél változó. Pontosan a bemenettől a méhnyakig mért távolsággal lehet megadni, ezért gyakran, mint a méhnyak magassága emlegetik. Átlagosan kb. 6-12 cm-t írnak a szakirodalmak, viszont ez nem egy kőbe vésett szám. Egyénileg szintén nagy eltéréseket mutat, hiszen a ciklus során is folyamatosan változik a méh helyzete, ezzel együtt pedig a méhnyak magassága is. De honnan tudhatjuk pontosan, nekünk mennyi is az annyi?

méhnyak

Önvizsgálat

Az első és legfontosabb dolog, hogy ismerjük a saját testünket és tisztában legyünk annak felépítésével. Ez pedig nem érhető el másképp, csak úgy, ha nagy odafigyeléssel vizsgáljuk magunkat, a hónap több napján, tekintettel a menstruációs ciklus változására vagy akár a napszakra is.

Természetesen ehhez nyugodt és tiszta környezet szükséges. A legmegfelelőbb alkalom lehet a reggeli zuhany vagy egy esti fürdőzés, amikor egyedül vagyunk és lehetőségünk van megismeri önmagunkat.

Mint, már említettem, a hüvely fala nyálkahártyával borított, ezért tapintásra síkos és puha. Ez a fal, egyenetlenségéből adódóan redőket vet – ami teljesen normális. Mélyebben tapogatva, amint valami kevésbé puhább dolgot érintünk, meg is találtuk azt, amit kerestünk. A belógó méhnyak ugyanis sima felszínű és sokkal keményebb tapintatú – mint, mondjuk az orrunk hegye. Nagyjából egy meggymag nagyságát éri el, ami pedig körül van árkolva az úgynevezett hüvelyboltozattal. Ha figyelmesek vagyunk, magát a méhszájat is érezhetjük egy pici mélyedés formájában a mag közepén.

méhnyak

Mérés az ujjainkkal

Ha utána jártunk és már tudjuk, pontosan hogyan érhetjük el a méhnyakat, hol találjuk és alaposan megvizsgáltuk, következhet maga a mérés. Semmilyen speciális eszközre nincs szükség, csupán az ujjainkra, azok közül is főleg a mutató és középső ujj a legalkalmasabb. Mivel az intimkelyhet a menstruáció alatt használjuk, adja magát, hogy ekkor végezzük el, lehetőleg több alkalommal, hiszen ez adja a legpontosabb információt ahhoz, hogy a megfelelő méretű eszközt tudjuk kiválasztani.

Számos praktika és tanács kering az interneten erre a célra, de talán az ujjpercekkel való mérés a legegyszerűbb és leggyorsabb. Ennek megfelelően három besorolási kategória adható meg.

Alacsony állású méhnyak

Alacsony méhnyakról akkor beszélhetünk, ha a mérés során az első ujjperced tűnik csak el. Ez körül-belül 4 cm-t vagy kevesebbet jelent. Mivel nagyon könnyen, különösebb probléma nélkül eléred a méhnyakat, ajánlatos, hogy elsődlegesen a kisebb kelyhek, mégpedig a szár nélküliek között kezdj el válogatni – mint, amilyen a FUN CUP is.

Közepes (átlagos) állású méhnyak

Közepes állású a méhnyak, ha a hüvelyedbe benyúlva a második ujjperceket már nem látod. Nagyjából 5-5,5 cm-ről beszélhetünk ekkor, ami egy teljesen átlagos érték és a legtöbb nő ebbe a kategóriába tartozik.

Magas állású méhnyak

Magas méhnyakkal rendelkezel, ha a teljes ujjaddal a hüvelyedben is csak nehezen vagy (ritkább esetben) egyáltalán nem éred el a méhszájadat. Ilyenkor sem kell megijedni, hiszen számodra sokkal több lehetőség van, választhatsz a kisebb és a nagyobb méretek közül is.

Ez utóbbi két esetben, közepesen magas és magas méhnyak mellett főleg a menzesz intenzitása és a távozó menstruációs vér mennyisége befolyásolja döntően, mekkora legyen a kehely kapacitása. Mivel jóval több hely van, ezért választhatunk nagyobb, illetve hosszabb kelyhet is.

A FUN CUP B mérete lehet megfelelő, ha közepesen magas vagy magas a méhszájad. Amiatt, hogy nincs kilógó szára a kehelynek, nem kell aggódnod, hiszen a bordázott vég sokat segíthet az eltávolításában és a felhelyezésben is.

méhnyak

Összegzés

A tökéleteset nem mindig egyszerű megtalálni. Összességében azonban elmondható, hogy pontos és alapos önismerettel sokkal könnyebb dolgunk lehet. Ne felejtsük, hogy hosszú távra keresünk megoldást az ügyes-bajos dolgainkra. Ezért, bár kicsivel nagyobb energiabefektetést és valamivel több időt igényel, mint bemenni a legközelebbi boltba és leemelni az első szimpatikusnak ítélt, egyszer használatos terméket a polcról, mindenképpen megéri, hiszen Rólunk van szó.