12 000 Ft feletti vásárlás esetén - AJÁNDÉK FUN CUP 🎁

Intim higiénia – tippek a mindennapokra

intim higiénia

Az intim higiénia minden nő életének a része. Sok mindenre kell odafigyelnünk annak érdekében, hogy egészségesek maradjunk odalent is. Azonban van egy pár egyszerű, hétköznapi tipp, amikkel sokat tehetünk a fertőzések elkerülése érdekében. Kíváncsi vagy, hogyan vigyázhatsz jobban a hüvelyed egészségére? Akkor nézzük!

1. A kevesebb néha több

Sok nő nem tudja, de a hüvely öntisztító. A tisztulás a méhnyaknyák távozásával történik, amit a köznyelvben csak “folyásnak” hívunk. Gyakran azt hisszük, hogy ez káros, koszos dolog. Pedig egy természetes folyamat, ami teljesen egészséges és az intim higiénia része. Épen ezért, ne avatkozzunk túlságosan bele a hüvely tisztulásába, őrizzük meg eredeti savas kémhatását. A hüvely öblítése, parfümözése nem javasolt. Mosakodjunk meleg vízzel, az intim területet kívülről mossuk meg és használjunk lehetőleg intim folyékony szappant.

Arra azonban figyelj, hogy a hüvelyváladék semmiképp se legyen rossz szagú, fájdalmas, vagy viszkető.

intim higiénia

2. Antibiotikum kúra esetén végezzünk hüvelyi probiotikum kúrát

Lehet, hogy már te is tapasztaltad, hogy egy nagyobb betegség után, ami antibiotikum szedéssel járt, elkaptál valamilyen gombás fertőzést. Ezt bizony az antibiotikum okozza, ugyanis felborítja a hüvelyflórát. Erre hatásos készítményeket akár recept nélkül is be tudsz szerezni a patikában, de gyakran hatásosabbak az úgynevezett magisztrális (kutyulós) készítmények, amelyeket receptre készítenek.

3. A bugyiválasztás fontos kérdés

Talán nem is gondolnád, de az intim higiénia fontos része a bugyiválasztás is. A divatos, de műszálas alsóneműket, tangákat inkább kerüljük. Válasszunk kényelmes, lehetőleg pamut alsóneműt, ami megfelelően lélegzik. A csipkét minden nő szereti, de ha lehet, ne hordjunk csipke bugyit minden nap – viszketést és kipirosodást okozhat. Ne ezeket a szexi darabokat válasszuk a mindennapokra, sem sportoláshoz – inkább tartogassuk őket a különleges alkalmakra.

Szintén fontos a megfelelő méret: ne essen le rólunk, de ne is vágjon be a combunkba. És meddig hordható egy bugyi? Szakemberek szerint érdemes évente lecserélni őket. És az utolsó fontos pont a bugyik kapcsán: a pamut darabokat nyugodtan mosd 60, de akár 90 fokon is, hogy a kórokozók tuti eltávozzanak!

intim higiénia

4. Menstruáció alatt

Menstruáció során még fontosabb az intim higiénia, mint máskor. Ilyenkor a vér a méhnyakon keresztül távozik a méhből, ezért a méhnyak ilyenkor “nyitva van”. Ennek köszönhetően sokkal könnyebben felkúsznak a baktériumok, és nagyobb a fertőzés veszélye. Ilyenkor különösen figyeljünk a kézmosásra, a helyes tisztálkodásra és válasszunk okosan menstruációs eszközt.

Miért mondom ezt? Mert sajnos sokan nem tudják, hogy a tampon kilógó zsinórja is remek lehetőséget ad a baktériumoknak a „felmászásra”. A FUN CUP intimkehelynek nincs szára, nem lóg ki a hüvelyből. Ráadásul 100% orvosi szilikonból készült, amin a baktériumok egyszerűen képtelenek megtapadni.

5. Amiről beszélni kell a WC-zés kapcsán

Alap dolog a WC-zéssel és az intim higiéniával kapcsolatban, hogy merre töröljünk. Azt hinnénk, hogy a 21. században már nem kell erről beszélni, de mégis: WC használat során a törlést mindenképpen elölről hátrafelé végezzük, hogy a baktériumok ne tudjanak a hüvelybe jutni. Sajnos ezt sokan még ma sem tudják, és csodálkoznak, ha égő, viszkető érzést tapasztalnak az tinim területeken.

Gyakori kérdés szokott lenni: lehet a FUN CUP kehellyel WC-zni? A válasz igen! Nem kell előtte kivenni a kelyhet.

intim higiénia

6. Fontos szex utáni lépés

Szex után mindenképpen ürítsük ki a hólyagunkat, ezzel elkerülhetőek a fertőzések. Az esetlegesen a húgycsőbe kerülő baktériumok ilyenkor távoznak.  Ha nem kell éppen pisilned, akkor is próbáld meg – pár csepp is számít higiéniai szempontból.

A pasik azt gondolhatják, ez valami női szeszély, hogy állandóan pisilni járunk szex után, pedig ennek szimplán egészségügyi oka van.

A pisilést visszatartani nem érdemes – sem szex közben, sem utána, sem az élet más területein. A húgyhólyagban tárolódó vizelet megkönnyíti a bacik elszaporodását.

7. Edzés & intim higiénia

Az edzés szuper, jót tesz a testünknek és a lelkünknek is. Azonban itt is érdemes odafigyelni az intim higiéniára. Sportolás közben ugyanis megizzadunk, megemelkedik a testhőmérséklet és a műszálas alsó ruházat viselése hatással lehet a hüvely pH – értékére. Ha nem cserélünk bugyit edzés után, könnyen felborulhat a hüvelyflóra egyensúlya.

Válassz lehetőleg légáteresztő, nem túl szűk nadrágot és pamut alsóneműt. A mozgás után minél hamarabb zuhanyozz le és tisztálkodj megfelelő pH-értékű intim mosakodóval. Törölközéshez ne azt a darabot használd, amibe edzés során beleizzadtál.

Ha úszni szoktál, figyelj arra, hogy az úszódresszt az edzés végeztével minél hamarabb levedd. Mivel a nyirkos környezet rendkívül jó táptalaj a baktériumoknak, ezért érdemes két törölközőt magaddal vinned: egyet az uszodatérben, egyet pedig a zuhanyzás után használj.

A FUN CUP menstruációs kehely sportoláshoz is tökéletes választás lehet, hiszen 12 óráig bírja és nem kell azon aggódnod, hogy vajon elcsúszott-e mozgás közben. Végig a helyén marad, legyen szó futásról, kondiról vagy biciklizésről.

Ha érdekel, hogy hogyan használhatod higiénikusan az intimkelyhet, olvasd el a cikkünket a témában itt.