12 000 Ft feletti vásárlás esetén - AJÁNDÉK FUN CUP 🎁

Menstruációs kehely higiénia – hogyan tisztítsd, fertőtlenítsd?

Menstruációs kehely higiénia - hogyan tisztítsd, fertőtlenítsd?

A FUN CUP menstruációs kehely 100% orvosi szilikonból készül, nem porózus, testbarát anyagból, ami teljesen biztonságossá teszi a használatát.

Habár a kehely tisztítása egyszerű, nem árt, ha tisztában vagyunk néhány alapszabállyal. Ha ezeket betartjuk, akkor akár 10 évig is használhatjuk majd a kelyhet! Ha kíváncsi vagy, hogyan tudod helyesen tisztítani és fertőtleníteni a kelyhet, akkor olvass tovább!

A FUN CUP kehely akár 12 óráig is nyugodtan használható – a vérzés erősségétől függően. Ha nagyon erős a menstruációd, lehet, hogy gyakrabban kell majd „cserélned”, de még így is sokkal tovább bírja, mint egy tampon vagy egy betét.

Így tisztítsd a menstruációs kelyhet a menzesz alatt – mosás

Ez egy rendkívül egyszerű lépés! A menstruációd ideje alatt, a „cseréknél”, vagyis amikor kiüríted a kehely tartalmát, meg kell mosnod a kelyhet. Ezt langyos vízzel és szappannal teheted meg. A szappan lehetőleg legyen illatmentes, természetes intim szappan, hogy mindenképpen elkerüld az irritációt. Amire figyelned kell, hogy alaposan eltávolítsd a szappant a kehelyről!

FUN CUP tippek

  • ha teheted, ürítsd ki a kelyhet a zuhany alatt! Így sokkal gyorsabban és egyszerűbben le tudod majd mosni a kelyhet és magadat is felfrissítheted! Ráadásul az intim szappan is kéznél lesz!
  • alaposan tisztítsd meg a léglyukakat is a kelyhen (ezek az apró lyukak arra szolgálnak a kehely tetején, hogy minél erősebb legyen a vákuum, ezáltal csökkenti a szivárgás lehetőségét). Erre a célra használhatsz egy puha fogkefét is (amit másra természetesen ne használj ezután).

menstruációs kehely

Menstruációs kehely tisztítása közösségi mosdóban? – amitől mindenki fél

Ha közösségi WC-ben kell cserélned a kelyhet, akkor sincs baj! Sokan félnek például a munkahelyi cserétől, és éppen emiatt nem mernek belevágni az intimkehely használatába! De most megosztom veled, hogy mikre kell figyelned ilyenkor!

A legfontosabb, hogy nem kell kimenned véres kehellyel és véres kézzel a közösségi csapig, ahol el tudnád mosni a kelyhet. Ehelyett két egyszerű dologra lesz szükséged a higiénikus cseréhez: egy kézfertőtlenítőre és egy nedves törlőkendőre!

  • Amikor bemész a mosdóba, fertőtlenítsd a kezed, ezután láss neki a műveletnek.
  • Mielőtt kiveszed a kelyhet, készíts elő egy nedves törlőkendőt.
  • Vedd ki a kelyhet, öntsd a tartalmát a WC-be és töröld meg a nedves törlőkendővel!
  • Tedd vissza, töröld meg a kezedet és kész is!

Így tedd el a menzesz végén a menstruációs kelyhet – fertőtlenítés

Minden menstruációs végén ás elején ajánlott a fertőtlenítés. Ha most ismerkedsz az intimkehely használatával, akkor ez a lépés először furán hangozhat, de hidd el, ez is csak szokás és megszokás kérdése!

A fertőtlenítés szintén roppant egyszerű és nagyon fontos lépés! Hogyan fertőtlenítsd a menstruációs kelyhet? Forralással!

Forralj fel egy lábasban vizet, éppúgy, mintha tésztafőzéshez készülődnél. Miután felforrt, dobd be a kelyhet a vízbe és állítsd be az időzítőt 3 percre. Ennyi idő elég neki, hogy az esetleges szennyeződések eltűnjenek róla.

Mikor érdemes fertőtleníteni, forralni az intimkelyhet?

Én azt ajánlom, hogy minen menstruáció után és előtt fertőtlenítsd a kelyhet, így biztos lehetsz abban, hogy mindent megtettél a higiénia érdekében!

FUN CUP tipp

Sok intimkehely-használó veti be azt a trükköt, amit te is nyugodtan alkalmazhatsz, hogy egy habverőbe helyezik a kelyhet és így forralják ki. Miért? Mert így a kehely nem tud a víz felszínére úszni, és a teljes idő alatt a forró vízben marad, vagyis még hatékonyabb a fertőtlenítés! Ha van erre alkalmas habverőd, próbáld ki!

menstruációs kehely

Honnan tudod, mikor kell „kicserélni” a kelyhet?

Erős a vérzésem, használhatom a FUN CUP-ot? Mikor kell kimosni a kelyhet? Érezni fogom, hogy megtelt?

Ezek rendkívül gyakori kérdések és teljesen természetes, ha benned is felmerültek! Jöjjenek a válaszok!

Arról már volt szó, hogy a FUN CUP kehely akár 12 órát is kibír. Ez természetesen személyfüggő, attól függ, milyen erős a menzeszed.

Na de milyen jelei vannak, ha megtelt a menstruációs kehely?

  • ha több órás gondtalan használat után enyhe szivárgást tapasztalsz
  • ha nedvesebbnek érzed magad
  • ha a kehely alját megérintve ragacsos érzésed támad
  • ha enyhén elkezd görcsölni a hasad

Ha a fenti jelek valamelyikét tapasztalod, akkor valószínűleg megtelt a kehely és ideje kiüríteni!

Hogyan tárold a menstruációs kelyhet?

A FUN CUP kehely egyik előnye, hogy minden csomaghoz jár egy antimikrobiális táska, ami megvédi minden szennyeződéstől! Tárold ebben azokon a napokon, amikor nem használod, így tényleg sokáig a hasznodra lesz és évekig megkönnyíti a menstruációdat!

menstruációs kehely

Remélem hasznosnak találtad a cikket! Ha pedig még többet olvasnál a FUN CUP-ról, kattins ide, kövess Instagramon vagy Facebookon!