12 000 Ft feletti vásárlás esetén - AJÁNDÉK FUN CUP 🎁

Mit tehetsz, ha szivárog az intimkehely?

szivárog az intimkehely

Bárkivel előfordulhat, hogy szivárog az intimkehely. Nem feltétlenül kell kezdő kelyhezőnek lenned ahhoz, hogy ezt a kellemetlenséget tapasztald. Azonban nagyon zavaró, hiszen nincs kellemetlenebb egy átázott bugyinál, főleg ha nem tudod, mi az oka.

Összegyűjtöttük neked a legfontosabb tippeket, amikkel kiküszöbölheted a szivárgást. Ha te is szeretnéd végre helyesen használni a menstruációs kelyhedet szivárgás nélkül, akkor olvass tovább!

Tanulási idő

Fontos tudni, hogy a kehely helyes használatát meg kell tanulni. Az átlagos tanulási idő 2-3 hónap. Ennyi idő kell ahhoz, hogy kitapasztald, melyik pózban a legkényelmesebb felhelyezni, milyen hajtogatást érdemes használnod és hogy milyen magasra kell helyezned a kelyhet.

Ez elsőre hosszú időnek tűnhet, és jogosan merülhet fel benned a kérdés: miért szenvednék két hónapot ezzel, ha egyszerűen egy betétet is beragaszthatok?

Igen, lehet, hogy vannak egyszerűbb menstruációs eszközök, de egyiknek sincs ennyi előnye, mint a menstruációs kehelynek. Például 4-6x több vért képes összegyűjteni, mint a tampon. Na és? Akár 12 órát is kibír csere nélkül, vagyis teljesen elfeledkezhetsz a menstruációdról. Na és? Sokkal jobban fogsz aludni, hiszen nem kell aggódnod az átázás miatt. És ha mindez még nem lenne elég, pénztárcakímélő megoldás, hiszen akár 10 évig is használható!

szivárog az intimkehely

Milyen okai lehetnek a szivárgásnak és hogyan előzd meg?

1. Túl magasra helyezted & nem nyílt ki

Ha szivárog az intimkehely, nagyon valószínű, hogy túl magasra helyezted fel és nem nyílt ki teljesen. Tudnod kell ugyanis, hogy a kelyhet alacsonyabbra kell helyezni, mint egy tampont.

Igazából attól függ, milyen magasra kell tenni, hogy a menstruáció alatt hol helyezkedik el a méhnyakad. A szivárgás általában akkor fordul elő, amikor túl magasra tolod, így nem tud rátapadni a méhnyakra, és a vér egyszerűen kifolyik a kehely mellett.

Mi a megoldás?

A menstruáció alatt vizsgáld meg, hogy hol van a méhnyakad. Az ujjad segítségével le tudod mérni, hogy hol helyezkedik el. A lényeg, hogy a kehely rá tudjon tapadni a méhnyakra, vagyis ki tudjon nyílni teljesen.

Honnan tudod, hogy kinyílt-e?

Amikor összehajtogatva felhelyezed, majd elengeded, hogy kinyíljon, hallanod kell egy „cuppanást”. Ez jelzi azt, hogy kialakult a vákuum. Ha megvan a vákuum, nincs szivárgás.

Kipróbálhatsz különböző hajtogatási módokat: ha nem jött be a C-hajtogatás, próbálkozz a benyomós hajtogatással.

Mindannyian mások vagyunk, így a hüvelyünk sem egyforma. Próbáld meg megismerni a sajátodat és akkor könnyebb lesz a felhelyezés is!

szivárog az intimkehely

2. Lehet, hogy megtelt

Ha szivárog az intimkehely, az annak a jele is lehet, hogy eljött a „csere” ideje. Általánosságban a kehely kibír 12 órát, de ez persze a vérzés erősségétől függ. Ha 8-12 óra elteltével szivárgást tapasztalsz, érdemes kiöblítened.

Ha rendkívül erős a vérzésed, akkor érdemes egy nagyobb kapacitású kelyhet választanod, mint a FUN CUP B méret, ami 30 ml vért tud összegyűjteni.

3. Nem a megfelelő pózban helyezted fel

Érdemes lehet kipróbálnod különböző pózokat a felhelyezéshez, mert mint ahogy fentebb is említettem – különbözőek vagyunk, mindenkinek más fog bejönni.

Milyen pózok jöhetnek szóba?

  • a WC-n ülve
  • állva, enyhén behajlított térdekkel
  • állva, egyik lábadat a WC-csészére támasztva
  • guggolva
  • térdelve

4. Túl kicsi/túl nagy a kehely

Ha a fentieket kipróbáltad, de még mindig szivárog az intimkehely, akkor az is lehet, hogy nem a megfelelő méretet választottad. A hüvelyizomat erőssége, az életkorunk, a sportosságunk, az, hogy szültünk-e már hüvelyi úton vagy sem, mind befolyásolják a hüvelyünk állapotát – és ezáltal azt, hogy melyik a számunkra megfelelő méret.

Mivel rengeteg féle menstruációs kehely kapható már, a döntés irtó nehéz lehet. A Fun Factory éppen ezért döntött úgy, hogy megalkotja a FUN CUP Felfedező Szettet, amelyben található egy kisebb és egy nagyobb méret is.

Miért érdemes a Felfedező Szettet választanod?

  • mert lesz egy kelyhed az erősebb és a gyengébb napokra is (különböző kapacitásúak)
  • mert a kisebb kehely keményebb, így javasolt sportoláshoz
  • mert a nagyobb kehely puhább, így az gyengébb hüvelyizomzat esetén is megfelelő

5. A hamis szivárgás

Ha rögtön csere után tapasztalsz szivárgást, azt úgynevezett hamis szivárgásnak hívjuk. Miért? Mert ilyenkor az intimkehely oldalára tapadt vér és az esetleg kelyhen maradó vízcseppek távoznak a hüvelyből. Emiatt nem kell aggódnod, ez tisztasági betét használattal kivédhető.

Összegzés

Láthatod, hogy a szivárgásnak rendkívül sok oka lehet. Azt tanácsolom, akár kezdő, akár gyakorlott kelyhező vagy, hogy soha ne add fel. Lesznek olyan napok, amikor nehezebben megy a felhelyezés, amikor sehogy sem találja a helyét a kehely – egyszerűen azért, mert stresszesebb vagy, nem figyelsz oda, vagy elsieted.

Ugyanakkor általánosságban elmondható, hogy két-három menstruáció után már gyakorlottan fogod tudni használni a menstruációs kelyhet és nem lesznek ilyen problémáid. Szánj időt arra, hogy megismerd a testedet, hogy kitapasztald a kehely működését – és a legfontosabb: soha ne add fel!

Ha további kérdéseid lennének, keress minket bizalommal, vagy kövess minket Facebookon, ahol hasznos infókat osztunk meg veled!