12 000 Ft feletti vásárlás esetén - AJÁNDÉK FUN CUP 🎁

Mit tehetünk a menstruációs görcsök ellen?

Élete során minden nő tapasztal kellemetlen panaszokat azokon a bizonyos napokon. Ahány hölgy, annyi féle nehézség jelentkezik a menstruációs ciklus első napjain. Az enyhe levertségtől, gyengeségtől kezdve az egészen fájdalmas alhasi görcsökig minden előfordulhat. Ezek gyakran a mindennapi életet is megnehezítik. Ám ez utóbbi esetben sem kell azonnal gyógyszeres kezelés mellet döntenünk, hiszen számos természetes út és praktika létezik a menstruációs görcsök ellen, ami enyhítheti a tüneteket és segít átvészelni a kritikus napokat.

menstruációs görcsök ellen

Mikor van baj?

Fontosnak tartom leszögezni, hogy, amennyiben rendszeres és nagyon erős fájdalmakat tapasztalsz, esetleg a menzesz hossza, illetve a távozó menstruációs vér színében vagy állagában is eltér a megszokotthoz képest, mihamarabb keresd fel nőgyógyászodat és számolj be a tapasztalataidról! A menstruáció nem kellemes, de nem kell hónapról-hónapra, napokig tartó elviselhetetlen fájdalmat átélned, mert ez nem normális! Gyakran állhat a háttérben komolyabb probléma, esetleges krónikus betegség, például mióma vagy endometriózis. Ilyenkor a méhnyálkahártya nem csak a méhben, hanem a testünkben más területeken, szervekben is jelen van. A ciklus során pedig ugyanúgy reagál a hormonális változásokra, ahogyan a természetes helyén működő endometrium (méhnyálkahártya).

Miért fáj?

A menstruáció, bár senki nem éli át szívesen, egy természetes ciklusos folyamat. Ha nem észlelünk semmilyen rendellenességet, azt jelzi, hogy a testünk egészséges és készen áll akár egy új élet létrehozására is. Azonban ha ez elmarad, vagyis a petefészekből kiszabadult petesejt(ek) megtermékenyítés nélkül vándorolnak a petevezetéken keresztül a méh üregébe, nem történik meg a beágyazódás. Ennek következtében a hormonszintek hirtelen megváltoznak, és ez előidézi a megvastagodott nyálkahártya alatti pici erek felrepedését. A vér ezekből a kapillárisókból kikerülve nyomást gyakorol a nyálkahártyára, annak leválását okozva. Ez a szöveti törmeléket és vért tartalmazó keverék adja összességében menstruációs vérzést, amely a méhszájon át a hüvelybe, majd onnan a külvilágba ürül. A folyamatra még rásegítenek magának a méh simaizomzatának az összehúzódásai is, amit mi alhasi fájdalom formájában tapasztalhatunk.

Mit Tehetünk a Menstruációs görcsök ellen?

Belső támogatás

Az étrend

Első és legfontosabb – nem csak a ciklus első napjain – a megfelelő és kiegyensúlyozott táplálkozás. Kerüljünk minden olyan ételt, ami tovább terheli az amúgy is igénybe vett testünket. Ilyenek a túl sós/cukros nassolni valók és nehezen emészthető, zsíros fogások. Válasszunk könnyedebb, magnéziumban és kálciumban gazdag alternatívákat, akár zöldségek, gyümölcsök (mint például a brokkoli, banán), gabonafélék (például zab), akár táplálékkiegészítők formájában. Igyekezzünk minél több B, C-, és E-vitamint bevinni és ne feledkezzünk meg a vas pótlásáról sem!

A folyadékbevitel

Mivel a vérzés során nem csak ásványi anyagokat, nyomelemeket veszítünk, hanem vizet is, fordítsunk kiemelt figyelmet a megfelelő folyadékfogyasztásra! Napi 2,5 liter soknak tűnhet – de ha ezt elosztjuk 1-1 pohárra, másfél óránként, amíg ébren vagyunk, már nem is olyan sok, ugye?

menstruációs görcsök ellen

Külső támogatás

Ha már úgy érezzük, minden támogatást megadtunk a testünknek, amit belülről nyújthatunk a menstruációs görcsök ellen, nézzük meg a külső segítségeket!

Mozgás

Amikor tudjuk, körülbelül mikor jön majd meg, ütemezzük a megelőző napokra az edzést és az olyan energiaigényesebb mozgásformákat, mint a futás vagy az úszás. Azonban a menstruáció kezdetével az aktív sport vagy komolyabb fizikai megterhelés nem ajánlott. Helyette könnyű sétával és jógával enyhíthetünk a fájdalmakon. Először is a jóga, vagy egy séta a friss levegőn egyértelműen jótékony hatással van a lelkünkre, még ha csak egy fülhallgatóval a fülünkben, a kedvenc zenénk kíséretében történik is.

Másodszor pedig jóga közben nem csak szellemileg kapcsolhatunk ki, hanem testileg is. A különböző pózok által képes vagy megnyújtani és ellazítani a medenceizmokat – de ebben az esetben is törekedjünk a mértékletességre és óvatosságra! A fordított testhelyzetek és a hasizmot igénybe vevő ászanákat pedig hagyagoljuk ebben az időszakban.

Végül, de nem utolsó sorban bármennyire is triviális, a gravitáció is a barátunk lehet, ezért amint tudunk, tápászkodjunk föl az ágyból, mozgassuk át a tagjainkat, még akkor is, ha csak a postaládáig megyünk vagy a szemetet visszük le.

A meleg

Mivel a meleg elősegíti a simaizmok elernyedését, hatásosak lehetnek a különböző melegíthető eszközök bevetése a menstruációs görcsök ellen, amelyeket a hasadra vagy derekad köré tudsz helyezni. Rengeteg féle termék található már a piacon, köztük olyan természetes alapanyagúak, mint a só- és meggymagpárna. Hatalmas előnyük, hogy mikrohullámú-sütőben is melegíthetőek, többször – akár hosszú évekig – is használhatóak, így abszolút fenntartható opcióként lehetnek jelen egy XXI. századi nő életében.

Ugyan ez igaz a melegvizes palackokra. Nem szükséges drága kulacsokat sem vásárolnod, az aznap elfogyasztott ásványvíz flakonját is feltöltheted forróvízzel.

Bár a melegvíz segít, az ülőfürdő abszolút nem javalt a menstruációs görcsök ellen, csak nagy körültekintés és kellő higiéniés odafigyelés mellett. A menzesz alatt ugyanis a méhszáj nyitottabb, mint máskor, hiszen utat kell engednie a távozó folyadéknak, emiatt sokkal nagyobb a fertőzések kockázata is. Így, bármennyire is csábító egy kád forróvíz, válaszd inkább a zuhanyt! A tested meghálálja!

+1 Az  intimkehely

Szintén segítő társunk lehet a menstruációs görcsök ellen. Sok Nő arról számolt be, hogy a menstruációs kehely használatával enyhültek vagy teljesen megszűntek a fájdalmas panaszaik. Ez a tölcsér sajátosságából adódhat, hiszen felhelyezve bizonyos fokú vákuumot képez a hüvelyben, ami segíti a nyálkahártya leválását és ürülését. Világos tehát, hogy nem csak a környezetedet és a pénztárcádat, de a testedet is kímélheted a felesleges megpróbáltatásoktól.

Összegzés

Bár a nehéz napokat nem tudjuk kikerülni, azonban egy öntudatos Nő, azaz Te sokat tehetsz ebben az időszakban is a menstruációs görcsök ellen a testi-lelki egyensúlyodért, olyan apróságokkal is akár, hogy mit eszel, mennyit mozogsz és a környezetet is védve hogyan segíted át a tested a legnehezebbnek tűnő órákon.

Oszd meg velünk, nálad milyen praktika vált be leginkább a menstruációs görcsök ellen! Ha pedig szeretnél hétről hétre értesülni a legfrissebb blog cikkeinkről, és szívesen kapnál egyedi ajánlatokat a thefuncup.hu webshopjában található termékekre, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre itt.