Az intimkehely hátrányai

intimkehely hátrányai

Biztosan ti is gondolkoztatok már azon, hogy a rengeteg pozitív tulajdonsága mellett, vajon milyen hátrányai vannak az intimkehely használatának. Rengeteg cikk született már arról, hogy miért kéne lecserélni az eldobható menstruációs eszközöket, mint a tampon vagy a betét, azonban arról kevesebb szó esik, hogy mik is az intimkehely hátrányai.

Mi nap mint nap azért dolgozunk, hogy a FUN CUP menstruációs kehely híre minél több nőhöz eljusson. Mert mi 100%-osan hiszünk a termékben. Azonban nem szabad elhallgatnunk azt sem, hogy bizony vannak a kehelynek hátrányai is. Mi most összegyűjtöttük nektek mindet és abban bízunk, hogy ezek ismeretében felkészülten tudtok majd dönteni az intimkehely vásárlásról.

intimkehely hátrányai

1. Hozzá kell szokni és meg kell tanulni a használatát

Az intimkehely hátrányai közül az első a tanulási ciklusra vonatkozik. Az átlagos tanulási idő az intimkelyhek esetében 2-3 hónap, vagyis 2-3 menstruáció. Ennyi idő szükséges ahhoz, hogy magabiztosan, rutinszerűen elsajátítsd a kehely használatához szükséges tudást és tapasztalatot. Elhiszem, hogy ez elsőre sok időnek tűnhet. De tekints erre egy fejlődési folyamatként. Ha gondolod, olvasd el itt lépésről lépésre, hogyan kell használni a kelyhet.

Tény, hogy egyszerűbb beragasztani egy betétet a bugyidba, de remélem nem is kell már mondanom, hogy mennyivel károsabb a testednek és a környezetednek is.

2. Különböző méretekben kapható

Ha rákeresel a Google-ban az intimkehelyre, akkor most már rengeteg féle termék fogad majd. Nem csak színekben, hanem méretben és formában is eltérőek, így első pillantásra rettentő nehéznek tűnhet a választás.

Melyik méret lenne nekem jó? Honnan fogom tudni, hogy biztosan a számomra megfelelőt választom?

Annak érdekében, hogy megkönnyítsük a döntést, létrehoztuk a FUN CUP Felfedező Szettet. Ezt azoknak a nőknek ajánljuk, akik nem használtak még korábban menstruációs kelyhet és nem biztosak benne, hogy melyik méret lenne megfelelő nekik. A Felfedező Szett két méretet tartalmaz, egy kis (A) és egy nagy (B) méretet. Miért jó azon túl, hogy nem kell döntened? Lesz egy kelyhed a gyengébb, és az erősebb napokra is!

intimkehely hátrányai

3. Fertőtleníteni kell

Az intimkehely hátrányai közé tartozik, hogy ezzel foglalkozni kell. Mire gondolunk? Az intimkelyhet a menstruáció előtt és végén fertőtleníteni kell. Ha nem hallottál még erről, jó hírem van, mert erről már írtunk egy hasznos kis cikket. Ha érdekel, itt elolvashatod. A lényeg, hogy ez a művelet elvesz majd az életedből havonta 2×3 percet. Tehát foglalkozni kell vele, hogy mindig higiénikus és biztonságos legyen.

De hát pont az a lényege az újrahasznosítható menstruációs eszközöknek, hogy nem csak kidobjuk őket a kukába, nem?

4. Szivároghat

Ha nem jól helyezed fel, vagyis nem sikerül kialakítani az enyhe vákuumot, akkor bizony a kehely szivárogni fog. Ezért is kell az a 2-3 hónapos tanulási idő, hogy érezd, mikor nyílt ki megfelelően az intimkehely. Egy kis gyakorlással már könnyedén menni fog a felhelyezés. Ha a vákuum létrejön, a kehelynek nem szabad szivárognia!

Illetve felhelyezés után enyhe pecsételést is tapasztalhatsz. Ilyenkor nem kell megijedni, ez annak a jele csupán, hogy a kehely falán maradt valamennyi vér, ami most távozik. Ez egyáltalán nem szokott jelentős mennyiség lenni és megelőzhető azzal, hogy alaposan elöblíted a kehely külsejét felhelyezés előtt.

5. Nem lehet vele szexelni

A menstruációs kehely elhelyezkedéséből fakadóan mechanikai akadályt képez, így szexelni nem lehet vele. Ez egy egyértelmű hátrány, hiszen a menstruáció alatt a nők többsége még jobban kívánja a szexet, valamint a vérzés egyfajta síkosítóként is szolgál, így jobban is élvezik az együttlétet. Ráadásul még a menstruációs görcsöket is enyhítheti.

Viszont van egy jó hírünk: a FUN CUP menstruációs kehely azért (is) szuper megoldás, mert előjáték-barát, hiszen nincs zavaró szára, ami kilógna a hüvelyből. Így nyugodtan jöhet egy kis simogatás!

6. Nem fogamzásgátlási eszköz

Mivel a hüvelybe kell felhelyezni, sokan összekeverik a pesszáriummal, és azt hiszik, hogy akkor biztosan az intimkehely is alkalmas fogamzásgátlásra. Ez tévedés! Az intimkehely hátránya, hogy fogamzásgátlásra nem alkalmas és nem véd a nemi úton terjedő betegségektől sem. De hát erre a célra továbbra is ott vannak a hormonális és a hormonmentes fogamzásgátlási eszközök.

Ha kíváncsi vagy, milyen egyéb tévhitek keringenek a kehelyről, olvasd el legutóbbi cikkünket a témában.

7. Bizonyos eseteben nem ajánlott használni

Szülés utáni gyermekágyas vérzés esetén, vagy hüvelyi fertőzés esetén nem ajánlott használni. Fogamzásgátló spirál használata esetén pedig óvatosan kell eljárni. Arra érdemes figyelni, hogy nehogy elmozdítsa az eszközt a kehely. Azt javaslom, ha ilyen fogamzásgátlási eszközt használsz, először egyeztess a nőgyógyászoddal!

8. Sok a kínai hamisítvány

Az intimkehely hátrányai közé tartozik, hogy a termék elterjedésével egyidőben megjelentek a piacon a rossz minőségű kínai hamisítványok, amik közel sem 100% orvosi szilikonból készülnek. Ezeknek a használata nem csak káros, hanem az egészségre nézve nagyon veszélyes is lehet! Ezért fontos, hogy ne dőljetek be a pár ezer forintos ajánlatoknak, mert szerintünk az egészségetek ennél többet ér!

A FUN CUP menstruációs kelyhet Németországban gyártják, és tényleg 100% orvosi szilikonból készül, így biztonságosan használható! Nem csak a Föld, hanem a tested is hálás lesz érte!

Összegzés

Az intimkehely hátrányai most már számotokra is ismertek. Reméljük azonban, hogy sikerült meggyőznünk titeket arról, hogy a hátrányok többsége igazából előny és a menstruációs kehely használata egyáltalán nem problémás, vagy veszélyes. Sőt, szerintünk a lehető legbiztonságosabb módja a menstruációnak.

Mi hiszünk benne, hogy minden nőnek jár a boldog, egészséges és gondtalan menstruáció és ezért dolgozunk minden nap. Ha egyetértesz velünk, oszd meg ezt a cikket a barátnőiddel is!

Ha maradtak benned még kérdések, amikre nem kaptál választ, keress minket nyugodtan. Tudod, itt nincsenek tabuk!

Ha pedig szeretnél még többet megtudni a FUN CUP közösségéről, kövess minket Facebookon és Instagramon.